Over Lyme


De ziekte van Lyme is een complexe ziekte. De ziekte wordt overgedragen door teken, andere manieren van overdracht worden momenteel nog onderzocht.
De teek kan een borellia bacterie met zich meedragen en deze overdragen op de gastheer.
Helaas is het bij veel mensen niet bekend dat als je een tekenbeet hebt, je niet altijd een rode kring hoeft te zien om besmet te zijn.
Het komt daarom ook vaak voor dat mensen soms pas na jaren symptonen ondervinden na de tekenbeet of de tekenbeet niet hebben opgemerkt.
Als je binnen 48 na de beet een antibioticakuur krijgt, ben je er in de meeste gevallen op tijd bij, voordat de ziekte van lyme zich kan ontwikkelen in je lichaam.

Doordat er ontzettend veel verschillende soorten borrelia bacteriën zijn en de testen niet allemaal betrouwbaar zijn, is het vaststellen van de ziekte erg moeilijk.
De Elisa en Western Blot test, dit zijn de standaardtesten die er in Nederland gebruikt worden, deze testen op antistoffen. Niet iedereen maakt deze antistoffen aan en als je al langer de borrelia bacterie bij je draagt, is je lichaam hieraan ‘gewend’ en vecht het niet meer dmv antistoffen.
Bij testen in Ausburg, IMD Berlijn en andere laboratoria veelal in het buitenland testen ze op de bacterie zelf.

Ik denk zelf omdat deze testen erg duur zijn, ze dit niet als standaard testen in Nederland gebruiken.
Wellicht is het ook een verzekeringskwestie, als chronische lyme eenmaal erkend wordt, moeten de verzekeraars alle behandelingen betalen.
Een andere reden kan ik niet bedenken, waarom deze erge ziekte nog niet erkend kan worden.

Helaas is het zo dat de teek naast de borrelia bacterie ook nog een aantal ‘vriendjes’ van de borrelia met zich mee kan nemen.
Voorbeelden hiervan zijn:
– Bartonella
– Babesia
– Rickettsia
– Tularemia
– Erhlichia
– Mycoplasma

De Borrelia en de co-infecties zorgen vaak voor overlappende symptomen en veel mensen met een borrelia infectie blijken ook een of meerdere co-infecties met zich mee te dragen.

 

262607_224757434208716_7920677_n

 

Websites waar veel informatie te vinden is:

Lyme vereniging:

http://www.lymevereniging.nl/

Tekenbeetziekten, hier staat ook duidelijke uitleg over co-infecties:

http://www.tekenbeetziekten.nl/

Laboratorium Duitsland waar ik de LTT test heb laten doen en testen op co-infecties:

http://www.imd-berlin.de/start.html

 

Op de website burgerinitiatief kwam ik onderstaande duidelijke tekst tegen van de NVLP, die ik graag met je wil delen:

Wij de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten, constateren dat in Nederland naar schatting een half miljoen mensen aan de ziekte van Lyme lijden. Jaarlijks komen daar tienduizenden bij, mede doordat het aantal besmette teken in ons land toeneemt en er in de praktijk veel problemen zijn met de diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme waardoor de nodige zorg uitblijft. Veel Lymepatiënten bezoeken meerdere specialisten vóór ze überhaupt op de ziekte van Lyme onderzocht worden. Dit terwijl late onderkenning de kans op succes met een korte antibioticabehandeling vermindert en de kans op chronische, moeilijk behandelbare klachten sterk vergroot.

In de praktijk wordt de diagnose in Nederland gesteld op basis van aan- of afwezigheid van antistoffen in het bloed. De gebruikte testen op antistoffen tegen de Lymebacterie Borrelia zijn echter onbetrouwbaar, er is geen standaardisering en de testuitslagen wisselen van laboratorium tot laboratorium. In Europa komen minstens 5 verschillende stammen van de Borreliabacterie voor terwijl de testen meestal maar op één stam zijn gebaseerd. Ook kan de Borreliabacterie het immuunsysteem ontwijken en onderdrukken. De test toont dan geen antistoffen aan terwijl er toch een actieve infectie is. Volgens sommige wetenschappelijke studies komt zo’n foutnegatieve uitslag bij 50% van de negatieve testuitslagen voor. Hierdoor is er sprake van zowel onderdiagnose als onderbehandeling en worden veel patiënten met Lyme-borreliose ten onrechte niet in de Nederlandse statistieken opgenomen. Zo wordt de noodzaak voor krachtige maatregelen niet duidelijk.

Veel Lymepatiënten worden na een foute of te late diagnose en onvoldoende behandeling gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt en belanden in de WIA(WAO). De ziekte kan een dodelijke afloop hebben. Vaak wijken Lymepatiënten uit naar artsen en onderzoekscentra in binnen- en buitenland die niet door de zorgverzekeraar vergoed worden. Dit alles veroorzaakt onnodig leed, onnodig productiviteitsverlies en onnodige kosten voor getroffenen en de samenleving.

 

(Bron: http://petities.nl/petitie/burgerinitiatief-de-ziekte-van-lyme)

 

In een notendop: heel veel patienten krijgen de diagnose veel te laat, pas na jaren en dan is genezing met antibiotica bijna niet te doen, het maakt je lichaam kapot en het wordt ook niet meer betaald door de verzekering…omdat de diagnose ontoereikend is en in Nederland niet wordt erkend.

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *